top of page

A Zuki lehengerlő ízei

Ki gondolta volna, hogy a fagyi története már több ezer éve kezdődött? Az ókori Kínaiak már előszeretettel fogyasztották saját találmányukat, a fagylalt pedig egyre szélesebb körben terjedt el világszerte. Fokozatos újítások hatására végül a 18. században jelentek meg az első fagylaltreceptek, melyek a leginkább hasonlítanak a napjainkban is fogyasztott hideg édességre.


Persze a tölcsér története is érdekesnek ígérkezik, hiszen egy véletlen folytán vált híressé az ostyából készült fagyialap, amellyel kiegészülve adja a teljes élményt a „hideg nyalat”. Szinte versengés alakul ki a nemzetek között, ha felmerül a téma, ugyanis mind az angolok, mind a franciák, mind az olaszok magukénak tudják a találmányt, ki a 18., ki a 19. századra utalva vissza. A világ azonban az 1904-es évet tekinti inkább a tölcsér megjelenésének, ezen belül is a Saint Louis-i világkiállítást, ahol is egy fagylaltárus a nagy forgalomban nem tudta miben árusítani a hideg desszertet pohárhiány miatt. Nagy szerencséjére a szomszédja, egy szíriai cukrász ki tudta segíteni, és az általa alkotott keleti ostyáját kúp alakúra formálta, és ez adta az alapját a fagylaltoknak.


Míg régen saját receptek alapján készítették a fagyikat, egy idő után elindult a nagyipari termelés, megjelentek a fagylalt porok, és a vállalatok célja a minél egyszerűbb és gyorsabb fagyi gyártása volt. Bár az üzletekben szívesen vesszük kedvenc ízeinket, a kézműves fagyikhoz nem hasonlítható sem ízük, sem minőségük, akár még a textúrájuk sem. Fagylaltárusok közül is inkább térünk be egy kézműves fagyizóba, ahol izgalmas ízekkel és mindent felülmúló élményekkel találkozhatunk. Természetesen megtalálni a legjobb fagyit nem egyszerű, hisz mindenkinek mást jelent a tökéletes állag vagy íz, azonban megközelíteni a legjobbat már egy fokkal könnyebb. A Zuki fagyik egyértelműen felülmúlják társaikat, házi készítésű hideg édességek a lehető legjobb alapanyagokból, amiket bűn lenne kihagyni. De milyen ízekkel csábíthat el minket ez az újdonság?


Ki ne szeretné az egyik legjobb magyar desszertet, a somlói galuskát? Aki nagy rajongója a desszertnek, annak első állomása a Zuki fagyiknál lesz, ugyanis a Zuki Somlói galuska fagylaltja egyből rabul fogja ejteni a szívét. De ha a nyár közepén valami gyümölcsösre vágyunk akkor sincs gond, a Zuki Nyári málna sorbet a legjobb választás, hisz egy igazi nyári robbanás a szájban, amit nyáron szüretelt, érett málnából készítenek. A csokis édességeknek sincs vége, ha valaki inkább ebbe az irányba hajlik, mivel a kedvenc olasz desszertünk is fagyi formáját ölti, a Zuki Tiramisu fagylalt speciality Budapest Mokka kávéval készül, és nagy eséllyel a kedvencünkké válhat.


Nem tudsz választani, hogy egy jó kávét innál, vagy a csalogató Zuki fagyit válaszd? Esetleg mindkettőt szeretnéd? Akkor nincs más dolgod, mint kiválasztani a Zuki Budapest Mokka Latte fagyit, ami garantáltan nem fog csalódást okozni. Persze vannak, akik a nagy melegben leginkább a minden fagyizóban előforduló citrom fagyit kívánják meg, nekik tökéletes megoldást nyújt a Zuki Amalfi citrom sorbet fagyi. Frissítő nyári szerelem Dél-Olaszországból, a világ legjobb citromjából, mely az Amalfi partról származik.


A házi készítésű fagylaltok sorában a Zuki Oreo Fudge következik, amely alapja valódi Oreo keksz és saját készítésű vajkaramella, melyeket meghallva máris összefut a nyál az ember szájában. És ha ennyi csokit is kevésnek gondolnánk, akkor hagyjuk, hogy magával csábítson a Zuki Mogyorós praliné fagylalt, amely hántolt törökmogyoró és ropogós karamellizált mogyoró szerelemgyereke.


Mint a legtöbb édességből, a fagylaltból is érdemes kísérletezni néha a sósabb élményekkel, amire remek példa a Zuki Sós karamell fagylalt, hisz az édes és a sós krémes szerelme ebben a fagyiban teljesedik ki igazán. Az egyik legnehezebben előállítható fagyi, ami a bevett poros megoldásokhoz képest 100%-ban házi készítésű.


Akik pedig nem a bevett fagyiízeket szeretnék kipróbálni, azok imádni fogják a Zuki mák fagylaltot. Az igazi magyar szerelem: tej, kezeletlen citrom reszelék és mák kombinációja. Viszont a gyümölcsök sora sem ért véget, az óvatosabbak kipróbálhatják a Zuki eper sorbet fagylaltot, melyet késő tavasszal szüretelt, érett eperből készítenek, és garantáltan szerelembe eshetünk. Egzotikusabb ízek reményében pedig itt a Zuki Alfonzó mangó sorbet fagylalt. Fülledt szerelem a világ legjobb mangó fajtájából, mely a legjobb minőségű mangók hazájából, Indiából érkezik a fagyik elkészítéséhez.


Szerelem Belgiumban, a Zuki belga csokoládé fagyival. Eredeti belga csokiból készült krémes fagyi, melyhez az alapanyag Belgium több mint 100 éves kézműves csokoládé manufaktúrájából, a Callebaut-ból érkezik. A Callebaut volt az első etikus fair trade kakaókereskedő Belgiumban. Belgiumon kívül azonban az érzések Madagaszkáron is elsöpörhetnek minket Zuki Madagaszkári bourbon vanília fagylaltjával, melytől egy perc alatt Afrikában érezhetjük magunkat.


A nagy szerelmeknek azonban még mindig nincs vége. L'amore italiano - igaz szerelem Szicíliából, a Zuki Szicíliai pisztácia fagyinak köszönhetően. Lágy és selymes, mint egy olasz csók. Ez valószínűleg a legjobb pisztácia fagyi, amit ettél. A recept nagyon egyszerű: 100% prémium pisztácia, tej, tejszín és cukor.


A Zuki fagylaltok érdekesebbnél érdekesebb, és annál fenségesebb ízekkel álltak elő, amelyek nyári meleg napjaink legjobb élményét hozzák el nekünk. Egy fagyi a haverokkal,

vagy a párunkkal kellően feldobja a hangulatot, így nem érdemes kihagyni.


Recent Posts

See All
bottom of page